Cum arată fotografia pe hârtie făcută manual? Foarte bine și poți vedea așa ceva în București

de: Răzvan Băltărețu
05 08. 2015

Există oameni care își fac hârtia cu mâna lor, iar această hârtie poate fi printată la fel ca cea cu care ești obișnuit. Iar în București poți vedea o expoziție foto cu poze tipărite fix pe așa material.

Expoziția este găzduită în Atelierul de Carte de la Muzeul Național al Țăranului Român și va fi deschisă până pe 12 august, între 12.00 – 19.00. Expoziția se numește „Back to the fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet” și reprezintă, conform organizatorilor, o premieră prin faptul că aduce împreună cele mai noi tehnologii în materie de imprimare cu o tehnică veche de mii de ani: fabricarea hârtiei.

Back to the fibers cuprinde 27 de lucrări ale artiștilor vizuali Lucian Muntean și Cristiana Negoescu, tipărite pe hârtie manuală cu ajutorul imprimantei Epson L850. Producătorul acestui echipament se laudă cu opțiunea de a-l folosi fără conectare la computer, printând direct din card sau de pe camere cu PictBridge. Tehnologia de care dispune îi permite să printeze pe numeroase tipuri de hârtie, chiar și pe cea realizată manual.

Cât despre proiectul Atelierul de Carte, acesta a pornit în 2002 și este ideea lui Răzvan Supuran de a revitaliza şi conserva meșteșugul creării hârtiei. Din 2008, Atelierul de Carte începe parteneriatul cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, iar la cursurile de hârtie manuală, legătorie şi tipar manual au participat până acum peste 7.000 de oameni. În galeria foto de mai sus sunt incluse poze din acest atelier.

Am văzut fotografiile printate pe hârtie făcută manual și n-arată rău deloc. În funcție de cât de interesat ești de fotografie sau de acest tip de hârtie, impresia o să fie alta. Mie îmi place fotografia și apreciez că printr-o astfel de tipărire pare că are o oarecare dimensiune. Hârtia aceasta nu este perfectă, nu este albă și adaugă relief imaginii, relief care se simte la atingere și „se simte” la privit. Tehnica este banală pentru a-ți face așa hârtie, îți trebuie doar echipamentul necesar, deși destul de rudimentar.

Cât despre tipărire, nu știu cum se descurcă alte imprimante, dar cea folosită în acest proiect pare să fi făcut o treabă bună. Mai trebuie să știi că dacă ajungi la acest atelier, el este în corpul de clădire cu Noul Cinematograf al Regizorului Român, la subsol.